Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică.
Ziua mondială a psoriazisului atrage atenţia pacienţilor, cadrelor medicale, dar şi populaţiei în general, asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie şi asupra severităţii ei. Manifestările prilejuite de această zi au ca scop facilitarea accesului bolnavilor la un tratament adecvat.
Evenimentul este marcat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), un for internaţional format din organizaţii de psoriazis din diferite ţări ale lumii, care se reunesc pentru a dezbate probleme importante care afectează comunităţile bolnavilor de psoriazis.
Tema din 2021 a Zilei psoriazisului este „United”, IFPA şi membrii săi din 56 de ţări organizând activităţi şi campanii de advocacy pentru conştientizarea şi încurajarea incluziunii, dar şi pentru unirea forţelor marcarea victoriilor colective şi schimbarea politicilor publice menite să ofere suport persoanelor afectate de psoriasis. „Când suntem uniţi, devenim mai puternici”, notează site-ul https://ifpa-pso.com.
În raportul anual pe 2020, se arată că, în cadrul întâlnirilor Coaliţiei globale pentru psoriazis s-a adoptat o declaraţie privind evidenţierea impactului pandemiei asupra persoanelor care trăiesc cu boli psoriazice. „Psoriazisul este legat de afecţiuni precum bolile cardiovasculare, diabet sau boli de rinichi – afecţiuni în privinţa cărora COVID-19 poate provoca complicaţii – iar persoanele care suferă de psoriazis pot dezvolta complicaţii după infecţii”, se arată în declaraţia din 2020 a Coaliţiei globale pentru psoriazis.
Potrivit Societăţii Române de Dermatologie, psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, însă, în cazul psoriazisului, acest proces are loc în trei-şase zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii.
Psoriazisul nu este contagios, dar se extinde, putând afecta şi alte organe. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi pe zonele de extensie (coate, genunchi). Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever şi, în final, un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, mai arată sursa citată.
Artrita psoriazică este un tip de artrită ce apare la aproximativ 15% dintre pacienţii cu psoriazis. Această formă de artrită poate afecta orice încheietură, iar simptomele variază de la persoană la persoană. Cercetătorii au demonstrat faptul că inflamarea îndelungată a articulaţiilor poate duce la distrugerea articulaţiilor respective.