Ziua Mondială a Siguranței Alimentare: Salvează mâncare astăzi, pentru un mâine sănătos”

Ziua Mondială a Siguranței Alimentare este marcată anual în data de 7 iunie pentru a atrage atenția asupra conștientizării riscurilor alimentare, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare. De asemenea, această zi are ca scop și să inspire acțiuni pentru a ajuta la prevenirea, detectarea și gestionarea acestor riscuri alimentare, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces pe piață, turism și dezvoltare durabilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tema din 2021 a acestei zile este ”Salvează mâncare astăzi, pentru un mâine sănătos” și își dorește să sublinieze faptul că producţia şi consumul de alimente sigure au beneficii imediate şi pe termen lung pentru oameni, planetă şi economie. Recunoaşterea legăturilor sistemice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului şi a economiei va ajuta la satisfacerea nevoilor viitorului, potrivit OMS.

Recunoscând povara globală a bolilor generate de alimentație, care afectează persoanele de toate vârstele, în special copiii sub 5 ani și persoanele care trăiesc în țări cu venituri reduse, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat în 2018 ca în fiecare 7 iunie să fie marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor.

În 2020, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o decizie privind consolidarea eforturilor privind siguranța alimentelor pentru a reduce povara bolilor cauzate de alimentație. OMS și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) facilitează în comun respectarea Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, în colaborare cu statele membre și alte organizații relevante.

Siguranţa alimentară ar trebui să fie o responsabilitate comună împărţită între guverne, producători şi consumatori, fiecare având un rol de jucat, pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure şi sănătoase.

Prin Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, OMS lucrează la integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi la reducerea poverii bolilor de origine alimentară la nivel global.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.