Ziua mondială Braille: OMS estimează că, pe plan mondial, 36 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu orbire

Ziua de 4 ianuarie este dedicată alfabetului Braille, potrivit Rezoluţiei 73/589 adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 17 decembrie 2018. Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării drepturilor persoanelor cu deficienţe de vedere, în special a celui de acces la informaţie, potrivit un.org.

Rezoluţia vine în completarea Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată de ONU la New York, în data de 13 decembrie 2006. Potrivit acestui document, alfabetul Braille este esenţial pentru educaţia, libertatea de expresie şi de opinie, pentru accesul la informaţie şi incluziunea socială a persoanelor cu dificultăţi de vedere.

Mai mult, Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată de ONU în 2015, subliniază că nicio persoană nu trebuie exclusă în niciun fel, având aceleaşi drepturi ca oricine altcineva de a se bucura de o viaţă prosperă şi împlinită.

OMS: 36 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu orbire, la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, pe plan mondial, 36 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu orbire (cecitate) şi alţi 216 milioane se confruntă cu probleme moderate şi severe de vedere. Deficienţele de vedere cresc probabilitatea dificultăţilor financiare şi a altor dezavantaje sociale. În lipsa unor măsuri concrete şi energice din partea autorităţilor, pierderea vederii poate duce la marginalizare, deteriorarea generală a sănătăţii şi poate constitui o barieră în calea educaţiei şi a găsirii unui loc de muncă.

Importanţa alfabetului Braille a fost evidenţiată, o dată în plus, în contextul actualei pandemii de COVID-19. Prin intermediul acestui instrument de comunicare, persoanele cu deficienţe de vedere au putut fi informate despre modalităţile în care se pot proteja de noul coronavirus şi diminua rata de răspândire a bolii, arată un.org. De exemplu, în Republica Malawi, din sud-estul Africii, Programul pentru Dezvoltare al ONU a produs peste 4.500 de materiale informative, în alfabetul Braille, despre măsurile de prevenţie a infectării cu COVID-19. În Etiopia, UNICEF a distribuit materiale în format Braille, în completarea celor audio, despre protecţia copiilor şi adolescenţilor în contextul pandemiei, conform un.org.

În ziua de 4 ianuarie a anului 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

Şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Potrivit site-ului www.nbp.org, a studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, dar cea mai mare parte a timpului liber şi-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele. Pe atunci, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, o metodă ce se dovedea a fi destul de anevoioasă.

Alfabetul Braille foloseşte 6 puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători. Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris.

În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.