Ziua mondială de conştientizare a albinismului, marcată anual la 13 iunie

Ziua mondială de conştientizare a albinismului este marcată, în fiecare an, la 13 iunie.

Decizia marcării zilei a fost luată de ONU la 18 decembrie 2014, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii de a elimina discriminarea persoanelor care prezintă la naştere această condiţie.

Tema zilei în 2024 este „10 ani de marcare a Zilei internaţionale de conştientizare a albinismului: Un deceniu de progres colectiv”. Tema invită la sărbătorirea paşilor făcuţi în cadrul mişcării, cu un angajament reînnoit pentru viitor, la evidenţierea eforturilor grupurilor civice din întreaga lume, la reflecţia asupra schimbărilor legale, politice şi practice, necesare pentru a asigura exercitarea deplină şi egală a drepturilor de către persoanele cu albinism, potrivit albinism.org.

Albinismul este o condiţie rară, necontagioasă, moştenită genetic, prezentă la naştere. În aproape toate tipurile de albinism, ambii părinţi trebuie să poarte gena pentru ca aceasta să fie transmisă, chiar dacă nu au ei înşişi albinism. Condiţia se găseşte la ambele sexe, indiferent de etnie şi în toate ţările lumii. Albinismul are ca rezultat o lipsă de pigmentare (melanină) în păr, piele şi ochi, provocând vulnerabilitate la soare şi lumină puternică. Drept urmare, aproape toţi oamenii cu albinism sunt cu deficienţe de vedere şi sunt predispuşi la apariţia cancerului de piele. Nu există niciun remediu pentru absenţa melaninei. Persoanele cu albinism se confruntă cu multiple forme de discriminare în întreaga lume, această condiţie încă fiind înţeleasă profund greşit atât din punct de vedere social, cât şi medical. Aspectul fizic al persoanelor cu albinism este adesea obiectul unor credinţe şi mituri eronate influenţate de superstiţii, care favorizează marginalizarea şi excluderea lor socială. Acest lucru duce la diferite forme de stigmatizare şi discriminare, arată sursa citată.

Estimările privind prevalenţa bolii variază de la 1 din 5.000 la 1 din 15.000 de persoane, în Africa Sub-sahariană. În Europa şi America de Nord, 1 din 20.000 de oameni au această afecţiune. Cu toate acestea, datele privind prevalenţa albinismului rămân limitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.