Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, marcată în fiecare an la 1 decembrie

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”) este marcată în fiecare an la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, prin susţinere oferită bolnavilor cu HIV, dar şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA, conform site-ului worldaidsday.org.

În 2023, tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA este „Let Communities Lead”.

Instituită în 1988, Ziua mondială de luptă împotriva SIDA a fost prima zi internaţională cu privire la sănătatea globală, conform https://www.unaids.org/. În fiecare an, agenţiile Naţiunilor Unite, guvernele şi societatea civilă îşi pun laolaltă eforturile pentru o campanie în jurul unor teme specifice legate de HIV. Activităţile de conştientizare se desfăşoară pe întreg mapamondul.

Cu prilejul acestei zile, numeroşi oameni poartă o panglică roşie, simbolul universal de conştientizare, sprijin şi solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, iar acestea din urmă îşi fac auzită vocea în ceea ce priveşte problemele importante din viaţa lor. Grupuri de persoane care trăiesc cu HIV şi alte organizaţii ale societăţii civile implicate în răspunsul la SIDA se mobilizează în sprijinul comunităţilor pe care le deservesc şi pentru a strânge fonduri. Organizaţia UNAIDS conduce efortul global pentru a se pune capăt SIDA ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030, parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

La nivel global, se estimează că 38 de milioane de oameni trăiesc având acest virus. Peste 35 de milioane de oameni au murit din cauza unor boli legate de HIV sau SIDA în ultimii 40 de ani, ceea ce face ca SIDA să fie una dintre cele mai distructive pandemii din istorie, potrivit https://worldaidsday.org/.

Testarea este singura modalitate de a afla dacă cineva are HIV. Dacă o persoană trăieşte cu HIV, începerea cât mai devreme a tratamentului înseamnă că aceasta poate trăi o viaţă împlinită, sănătoasă şi productivă.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 septembrie 2022 erau în viaţă 17.708 persoane infectate HIV în România. În anul 2022 au fost diagnosticate 445 cazuri noi de infecţie HIV în România, din care 82% bărbaţi şi 18% femei, potrivit unui comunicat de presă din 5 decembrie 2022 al Uniunii Naţionale a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

La 29 noiembrie 2022, Guvernul României a aprobat noua Strategie naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030.

„Strategia naţională pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030 a fost elaborată de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, organizaţii neguvernamentale, membrii Comitetului Naţional de Coordonare HIV/SIDA şi Tuberculoză, precum şi de experţi internaţionali cu responsabilităţi în acest domeniu. Infecţia HIV reprezintă o prioritate de sănătate publică, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea îmbolnăvirilor, testarea corespunzătoare şi tratamentul persoanelor infectate”, potrivit unui comunicat de presă de la acea dată al Ministerului Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.