Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, marcată în fiecare an la 1 decembrie

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”) este marcată în fiecare an la 1 decembrie, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, prin susţinere oferită bolnavilor cu HIV, dar şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA, conform site-ului worldaidsday.org.

Sloganul sub care se desfăşoară, în 2022, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA este „Rock the Ribbon”.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA a fost instituită în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. Scopul marcării acestei zile este nu doar pentru a sărbători rezultatele obţinute în îmbunătăţirea accesului la tratament şi servicii de prevenţie, ci şi pentru a spori gradul de conştientizare a efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament, menţionează site-ul https://www.worldaidsday.org/.

UNOPA: Peste 17.500 de persoane din România sunt infectate cu HIV

Un număr de 17.536 de persoane din România erau infectate cu HIV la data de 30 iunie 2022, iar în primele șase luni ale anului au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA 264 de pacienţi, conform datelor Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul Institutului „Matei Balş”, citate într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Dintre noile cazuri, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi (31%) şi prin consum de droguri injectabile.

În acest context, UNOPA desfăşoară campania naţională „Nu-ţi feri privirea!”, pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV.

„Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecţiei HIV şi solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. În mod tradiţional, UNOPA realizează, în preajma acestei zile, o campanie naţională de informare cu privire la infecţia HIV, cu ajutorul organizaţiilor membre. Astfel, în acest an continuăm campania naţională „Nu-ţi feri privirea!”, o campanie care urmăreşte transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia HIV”, informează comunicatul UNOPA.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată ţara prin intermediul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi/sau spitalelor de boli infecţioase – este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament şi servicii medicale.

„Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge”, susţine UNOPA.

Conform sursei citate, este importantă promovarea căilor de transmitere a HIV şi a comportamentelor fără riscuri de infectare.

„Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect şi ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecţie a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viaţa persoanelor care trăiesc cu HIV şi este important ca populaţia să înţeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante şi discriminatorii să dispară. Accesul la tratament şi servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV este în principal o cale de asigurare a unei calităţi crescute a vieţii pentru cei infectaţi, dar şi o cale majoră de prevenire a noilor infecţii, pentru că o persoană bine tratată devine nedetectabilă (HIV este sub limita de detecţie a aparatelor în sângele persoanei) şi nu mai transmite infecţia”, subliniază UNOPA

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.