Ziua Mondială de Prim Ajutor: 1 milion de copii mor anual din cauza accidentelor

Ziua Mondială de Prim Ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), este marcată anul acesta pe data de 11 septembrie, fiind celebrată anual, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.

Sub sloganul “Fii un erou de prim ajutor la şcoală şi în comunitatea ta”, Ziua Mondială de Prim Ajutor din acest an plasează copiii în centrul atenţiei. Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esenţială pentru pregătirea unei generaţii viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecţie, cât şi pentru protecţia oamenilor din jurul lor. Scopul acestui demers este ca toţi copiii să poată evita pericolele în viaţa de zi cu zi şi să ştie cum să acţioneze într-o urgenţă, se arată într-un comunicat al organizaţiei Crucea Roşie Română.

Datele citate de Crucea Roşie Română arată că în fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilităţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzatoare de prim ajutor pot reduce considerabil numărul de decese.

De asemenea, leziunile reprezintă o mare parte din cauzele deceselor copiilor, în special pentru copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de răni neintenţionate (accidente rutiere, înec şi arsuri grave), potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, în acelaşi comunicat se arată că substanţele găsite în case şi în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an în urma otrăvirii, adica aproximativ 123 de copii pe zi.

Potrivit aceleiaşi surse, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Peste 260.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an din cauza unui accident rutier, adica aproximativ 718 copii pe zi.

„Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decât adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului înconjurător şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important să subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea în instruirea copiilor astfel încât aceştia să fie mai pregătiţi să acţioneze în situaţii de urgenţă”, au subliniat reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR).

Potrivit comunicatului dat de Crucea Roşie, cunoştinţele de acordare a primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor, ca un act umanitar absolut necesar, care abilitează oamenii să salveze vieţi şi ajută la recuperarea după o boală bruscă sau un accident.

Reprezentanţii organizaţiei Crucea Roşie Română precizează că a avea abilităţi de prim ajutor sporeşte capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave şi pentru a îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale unei victime.

În comunicatul organizaţiei Crucea Roşie Română se mai arată că Ziua Mondială a Primului Ajutor este o oportunitate de promovare şi conştientizare a importanţei pe care pregătirea în acordarea primului ajutor o are pentru publicul larg. Ziua Mondiala de Prim Ajutor recunoaste, de asemenea, rolul important pe care îl au la nivel mondial Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în furnizarea de formare în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacităţii oamenilor de a răspunde în situaţii de accident sau boală.

„Primului ajutor la şcoală este esenţial, iar copiii pot fi în acest caz furnizori foarte importanţi. De asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgenţă. Însuşirea abilităţilor de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generaţii viitoare mai pregătite în caz de urgenţă”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Reprezentanţii organizaţiei Crucea Roşie Română au precizat că oricine poate învăţa să acorde primul ajutor şi poate salva vieţi. Abilităţile de acordare a primului ajutor permit copiilor să devină mai receptivi şi să aibă o reacţie mai bună în situaţii de urgenţă, îi învată cum să-şi păstreze calmul în caz de urgenţă precum şi bunătatea şi dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi.

Crucea Roşie Română furnizează cursuri de prim ajutor de 145 de ani fără întrerupere, acestea având acoperire naţională şi certificare europeană. În anul, 2020, un an în care cursurile s-au desfăşurat în cea mai mare parte în regim online pe fondul pandemiei COVID-19, organizaţia a instruit peste 10.000 de persoane în acordarea primului ajutor.

Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Roşie Română organizează de peste 50 de ani, la nivel naţional, concursul de educaţie pentru sănătate şi prim ajutor „Sanitarii Pricepuţi”. Acest concurs unic în România are printre obiective, însuşirea de către elevi a cunoştinţelor de bază despre prevenirea accidentelor şi a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor, „efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţa unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop” (Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii).

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.