Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului, marcată în fiecare an pe 3 martie

Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului se marchează, anual, la 3 martie şi urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficienţelor de auz.

Această dată a fost stabilită cu prilejul primei Conferinţe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, care a avut loc în 2007, la Beijing, în China.

În fiecare an, Ziua mondială privind protecţia sănătăţii urechii şi auzului abordează o temă şi activităţi specifice, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi. Tema din acest an este: „Ear and hearing care for all! Let’s make it a reality” („Îngrijirea urechilor şi a auzului pentru toţi! Să facem din asta realitate”).

Ziua Mondială a Auzului ediţia din 2023 va evidenţia importanţa integrării îngrijirii urechii şi a auzului în asistenţa primară, ca o componentă esenţială a acoperirii universale a sănătăţii.

Problemele de ureche şi auz sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite în comunitate. Peste 60% dintre acestea pot fi identificate şi abordate la nivelul primar de îngrijire. Integrarea îngrijirii urechii şi a auzului în serviciile de îngrijire primară este posibilă prin formare şi consolidare a capacităţilor la acest nivel. O astfel de integrare va aduce beneficii oamenilor şi va ajuta ţările să se îndrepte către obiectivul acoperirii universale a sănătăţii, arată site-ul OMSt.

Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă deoarece varianta sa numerică, 3.3, seamănă cu forma celor două urechi. Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriale, care recepţionează excitaţiile din mediul înconjurător. Auzul joacă un rol deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.