Ziua Naţională a Psihologului: Specialiştii cer introducerea a minimum 10 şedinţe în pachetul de bază de servicii de sănătate

Reprezentanţii Filialei București a Colegiului Psihologilor din România solicită mai multe modificări legislative, printre care introducerea a minimum zece sedințe de psihologie în pachetul de bază de servicii de sănătate.

Data de 27 mai marchează Ziua Naţională a Psihologului, celebrată de 16 ani în România. Şi asta după ce, în 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România.

La 16 ani de la adoptarea Legii, Filiala București a Colegiului Psihologilor din România solicită câteva modificări legislative, printre care introducere a minimum zece sedințe de psihologie în pachetul de bază de servicii de sănătate.

Totodată, psihologii solicită decontarea integrală a serviciilor oferite copiilor, bolnavilor cronici și pensionarilor.

De asemenea, reprezentanţii Filialei București a Colegiului Psihologilor din România mai cer ca serviciile psihologice să fie legiferate ca fiind servicii de sănătate, indiferent de specialitate.

O altă modificare legislativă solicitată este şi aceea ca psihologii, prin cabinetele individuale, să devină contractori direcți cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În acest sens, Filiala București a Colegiului Psihologilor din România a înaintat o petiţie.

“Serviciile psihologice reprezintă o necesitate a vremurilor noastre, nu un lux. Acest lucru a fost demonstrat și în cadrul pandemiei, cand mii de psihologi au fost voluntari in diferite proiecte de prim-ajutor psihologic pentru comunitate, pentru medici și personalul medical. Veriga lipsă în politicile publice din domeniul sănătății o reprezintă serviciile psihologice. Introducerea serviciilor psihologice în pachetul de bază al serviciilor de sănătate decontate reprezintă o prioritate națională în demersurile preventive, de intervenție și de suport ale sănătății sociale, somatice și mentale”, se arată în petiţia Colegiului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.