Zoonozele în Uniunea Europeană: fluctuații minore față de anii trecuți

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) au dat publicității raportul privind tendințele și sursele de zoonoze, agenții zoonotici și infecțiile cu potențial epidemic cu transmitere alimentară din Uniunea Europeană pentru anul 2017. Zoonozele sunt boli infecțioase sau parazitare transmisibile de la animal la om. În Uniunea Europeană, sistemul de monitorizare și colectarea a informațiilor despre zoonoze se bazează pe o directivă din 2003, care obligă statele membre să colecteze și, unde este posibil, să compare datele privind zoonozele, agenții zoonotici, rezistența la antimicrobiene și infecțiile cu potențial epidemic cu transmitere alimentară.

Principalele concluzii ale raportului sunt că s-au înregistrat doar fluctuații minore în ce privește numărul de cazuri de boli zoonotice, în UE, în comparație cu anul 2016. Numărul cazurilor raportate de salmoneloză și cel al infecțiilor cu Campylobacter au rămas stabile în ultimii cinci ani, dar numărul cazurilor de listerioză continuă să crească.

 

Salmonella enteridis, frecvent implicată în infecțiile transmise prin alimente

 

După mai mulți ani în care numărul cazurilor de salmoneloză a fost în scădere, în 2017 s-a atins un platou, numărul cazurilor de infecție cu Salmonella scăzând doar de la 94.425 la 91.662.

Cel mai frecvent a fost vorba de infecții cu Salmonella enteridis, bacterie implicată în una din șapte infecții cu transmitere alimentară.

Bacteriile din genul Salmonella au fost cel mai frecvent implicate în focarele de infecții cu transmitere alimentară (în special prin ouă și carne) sau prin apă, în 2017. Numărul total al acestor focare a fost de 5.079 în 2017, cu 6,8% mai mic decât în 2016.

 

Scăderi ușoare ale numărului de cazuri de infecție cu Campylobacter și Listeria

 

Numărul cazurilor de infecție cu bacterii din genul Campylobacter a scăzut ușor în 2017 față de 2016, de la 246.917 la 246.158, dar infecția rămâne cea mai frecventă zoonoză raportată în Uniunea Europeană. Cel mai frecvent s-a întâlnit în carnea de pui (37,4%) și cea de curcan (31,5%).

Și numărul cazurilor de listerioză a scăzut ușor în 2017, de la 2.509 în 2016 la 2.480. Cei mai afectați de aceste infecții au fost vârstnicii, în mod specia cei cu vârsta peste 84 de ani. La acest grup de vârstă, rata fatalității listeriozei a fost de 24%, față de doar 10% în ansamblu, în Uniunea Europeană. Cele mai ridicate niveluri de Listeria monocytogenes s-au găsit în carnea de pește și produsele de pescărie (6%), dar și în salatele gata de consum din comerț (4,2%).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.