Tratamentul hipovitaminozei B12

Vitamina B12 (cobalamina, factorul antipernicios) este o vitamină hidrosolubilă care este sintetizată exclusiv de către unele microorganisme care populează solul sau cele din microflora intestinală a animalelor și a omului. Din acest motiv, nu se găsește în legume sau fructe ci doar în alimente de origine animală: carne de vită, pește, pui și, în special, în ficat, lapte, ouă.
Vitamina B12 din alimente se absoarbe în mediul acid al stomacului cu ajutorul unei proteine secretate de pereții tubului digestiv: așa-numitul factor intrinsec al lui Castle (F.I.). După absorbție, cobalamina este transportată în sânge cu ajutorul altor proteine – se menționează într-o informare a Spitalului Clinic CF Timișoara realizată de farm. Adela Filipescu.

Rolul vitaminei B12 în organism

Aceasta este indispensabilă metabolismului uman deoarece îndeplinește un rol de coenzimă într-o serie de procese foarte importante:
– sinteza metioninei – un aminoacid esențial pentru creșterea și repararea țesuturilor;
– biotransformarea acidului folic în acid folinic – implicat în sinteza ADN-ului și al altor nucleoproteine;
– formarea succinil-coenzimei A – o enzimă care participă la sinteza de acizi grași (inclusiv cei care formează învelișul protector al celulelor nervoase);
– previne și tratează anemia megaloblastică, în asociere cu acidul folic;
– susține activitatea măduvei hematopoietice și asigură troficitatea mucoasei digestive.

Deficitul de vitamina B12

Necesarul de vitamina B12 variază în funcție de vârstă, sex, starea fiziologică și de calitatea alimentelor consumate.

Deficitul de vitamina B12, carența la om, se poate instala în mai multe situații precum:

  • persoane alcoolice sau care au o dietă de tip occidental (alimente înalt procesate)
  • vegetarieni
  • persoane cu deficit congenital de transcobalamină
  • persoane care au suferit intervenții chirurgicale la nivelul tubului digestiv (rezecții, chirurgie bariatrică)
  • pacienți cu hipertiroidism
  • pacienți cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, boala celiacă)

Manifestările hipovitaminozei B12

Carența de vitamina B12 poate prezenta mai multe simptome:
  • anemie: tegumente palide, oboseală, lipsă de energie, palpitații, tablou sanguin specific;
  • tulburări digestive: greață, vomă, balonare, constipație;
  • tulburări neurologice: neuropatie senzitivă bilaterală, parestezii, spasme musculare;
  • anxietate, depresie, tulburări de memorie.

Tratamentul

Carența de vitamina B12 poate fi evitată prin consumul alimentelor de origine animală (carne, ficat, lactate). Vegetarienii pot necesita suplimente alimentare cu vitamina B12.
Aportul farmacologic de vitamina B12 se recomandă în carențele diagnosticate, în anemie megaloblastică prin deficit de B12, la pacienții psihiatrici, cu anumite boli neurologice, la alcoolici, în perioada sarcinii și alăptării.
Tratamentul medicamentos se administrează fie sub formă injectabilă, fie oral, în doze stabilite de către medicul curant.
(Autor: Adela Filipescu – farmacist)

Lasă un răspuns

*