Personalitate emblematică a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este foarte activ și în mediul online unde publică opinii și informații pe teme medicale.
Într-o postare recentă, de sfârșit de an, pe contul său de Facebook (n.r. ce se bucură de intersul a mai mult de 172.000 urmăritori), reputatul neurochirurg face câteva mărturisiri asupra dietei personale pe care a adaptat-o cu înțelepciunea dobândită în timp și studii aprofundate:
„Dragii mei, în lumina noului an care bate la ușă, vă împărtășesc cu bucurie un obicei pe care îl cultiv pentru o viață echilibrată și plină de energie.
Cu fiecare răsărit de soare, mă scol devreme, în jurul orei 3:00, pentru a începe ziua în liniște și cu o minte limpede. Citesc dimineața, profitând de momentul în care creierul meu este la cote maxime de claritate.
În ceea ce privește alimentația, vă îndemn să adoptăm o abordare ponderată. Nu există alimente nocive, ci doar cantități excesive. Grăsimile, proteinele și zaharurile sunt toate necesare, dar în doze moderate. Am observat că echilibrul este cheia unei vieți sănătoase și armonioase.
Desigur, grăsimile sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Axonii cerebrali beneficiază de mielinizare, iar restricția excesivă poate conduce la disfuncții cerebrale. Cu înțelepciunea dobândită în timp, am învățat să includ în dieta mea toate principiile alimentare într-un mod echilibrat” – relatează faimosul academician.
Leon Dănăilă: „În noul an, vă provoc să adoptați obiceiuri sănătoase, să vă bucurați de alimente în mod conștient și să vă acordați timp pentru a vă îngriji atât mintea, cât și corpul”
În urarea sa de Anul Nou, apreciatul neurochirug își sfătuiește citirorii să-și acorde timpul necesar îngrijirii deopotrivă, a minții și trupului:
„Carnea, deși importantă, trebuie consumată în cantități moderate, având în vedere că excesul poate afecta durata de supraviețuire. Însă, amintiți-vă că cheia constă în variabilitate și echilibru.
Așadar, în noul an, vă provoc să adoptați obiceiuri sănătoase, să vă bucurați de alimente în mod conștient și să vă acordați timp pentru a vă îngriji atât mintea, cât și corpul.
Fie ca anul 2024 să fie plin de sănătate, fericire și reușite!” – îi sfătuiește marele neurochirug pe numeroșii săi cititori.


