Asociația Română de Educație în Diabet lansează cea de-a patra ediție a ghidului „Controlează-ți diabetul”

Asociația Română de Educație în Diabet (ARED) lansează cea de-a patra ediție a ghidului „Controlează-ți diabetul”. Publicația este structurată pe 23 de capitole, ce oferă informații relevante cu privire la fiecare aspect al diabetului, începând de la descrierea și mecanismele acestei afecțiuni, până la îngrijirea și tratarea complicațiilor pe care le poate cauza.

Ghidul este destinat publicului larg, iar informațiile aflate în cuprinsul acestuia sunt ușor de înțeles, cu termeni medicali explicați amănunțit, potrivit unui comunicat transmis de ARED.

„De asemenea, ediția actuală (Ediția a IV-a, 2022) este actualizată cu date noi, apărute pe parcursul anilor scurși de la lansarea ultimei ediții, oferind pacienților, astfel, informații de ultimă oră.  Ghidul este realizat de prof. univ. dr. Cornelia Bala, președinte ARED, asistent principal Anca Minea, președinte de onoare ARED și prof. univ. dr. Maria Moța, fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și fost președinte ARED, alături de un colectiv de medici și asistenți medicali specializați în îngrijirea și tratarea persoanelor cu diabet”, se arată în comunicatul citat.

Persoana cu Diabet: Parte a Echipei de Îngrijire a Diabetului

Acest ghid oferă persoanelor cu diabet infomații utile pentru a-și cunoaște și a ști cum să își gestioneze afecțiunea, „deoarece persoana cu diabet trebuie să fie parte integrantă a echipei care se ocupă de îngrijirea afecțiunii, pe lângă medicul diabetolog, asistentul medical specializat în diabet, nutriționist, psiholog etc”, conform sursei citate.

Diabetul în Societate

Potrivit ARED, importanța publicării unui astfel de ghid nu este doar pentru persoanele cu diabet, ci și pt familiile acestora și aparținători, având în vedere incidența crescută a diabetului: 1 din 10 români suferă de diabet zaharat . De asemenea, acest ghid este destinat și persoanelor cu predispoziție la diabet, 3 din 10 români având prediabet .

Reprezentanții ARED spun că acest ghid reprezintă o sursă credibilă de informare, care este ușor de citit și înțeles de către persoanele care suferă de diabet zaharat, pentru a încuraja autocontrolul și respectarea informațiilor medicale.

„Diabetul zaharat este o afecțiune cu implicații importante atât la nivelul persoanei cu diabet și a familiei sale, cât și la nivelul societății. Asociaţia Română de Educație în Diabet a fost înființată din necesitatea educării și formării continue a personalului implicat în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, de la asistente medicale, chiropodiști, psihologi, până la medici specialiști sau medici cu competenţă în diabet, nutriție și boli metabolice. Asociația dezvoltă și implementează permanent programe de educare a celor care îngrijesc persoana cu această afecțiune, promovează rolul educatorilor în diabet din România, creând punți de colaborare cu medicii din toată țara, cu autoritățile dar și cu asociațiile de pacienți. Un punct important pe agenda asociației este informarea publicului larg asupra acestei patologii, întreaga activitate a membrilor asociației fiind centrată pe nevoile persoanei cu diabet, iar obiectivul central al asociației este oferirea de standarde acceptabile şi echitabile de îngrijire a persoanelor cu diabet din toată ţara”, declară prof. univ. dr. Cornelia Bala, președintele ARED.

Astfel, ARED recomandă acest ghid tuturor pacienților care suferă de diabet și doresc să înțeleagă mai bine cum trebuie să se îngrijească – de la tratamentele propriu-zise, atât pentru evitarea complicațiilor dar și pentru tratarea acestora, până la elemente de rutină zilnică, precum anumite aspecte ale igienei sau ale exercițiului fizic.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.