CNAS: Apel la la negociere astfel încât asiguraţii să nu fie puși „în situaţia de a întrerupe nevoile pe toate planurile de asistenţă medicală”

Conducerea Casei Națonale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Celea, a transmis, luni, într-o conferință de presă, că bugetul instituţiei este unul limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe.

„Am ținut să ieșim public în contextul în care ați văzut că există o emoție la nivelul medicilor de familie, a medicilor din ambulatoriu de specialitate și stomatologilor legat de subiectul bugetului pe anul 2024, pe aceste tipuri de servicii medicale.

Am făcut, conform legislației, apel la dialog și negociere pentru a găsi cele mai bune soluții împreumă cu furnizorii de servicii medicale în așa fel încât să nu punem asigurații în situația de a întrerupe nevoile pe toate planurile de asistență medicală.

Cunoaștem nemulțumirile legate de resursele bugetare limitate și acesta este motivul pentru care am cerut ca toți factorii implicați să vină la dialog întru-un cadru legal și instituționalizat(…)

Avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe. Dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să îl facem şi sper să şi reuşim să îl facem în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate. (…) Eu nu sunt convins că vom putea ajunge la sumele care au fost alocate per capita şi per serviciu anul trecut”, a transmis Cristian Celea, președintele CNAS, într-o conferinţă de presă.

Referitor la creditele bugetare pentru medicina de familie, cea din ambulatoriu şi medicina dentară, acesta a precizat:

„Sunt la un nivel cu aproximativ 25 – 28% mai mici la medicina de familie, 35% la ambulatoriul de specialitate şi la fel de nesatisfăcătoare şi la stomatologie. (…) Pe baza proiecţiei, rezultatul consultării şi negocierilor – să facem cu aprobarea Ministerului de Finanţe nişte viramente între domeniile de activitate în aşa fel încât practic să încercăm să reechilibrăm situaţia unde este cea mai deficitară, respectiv medicii de familie, clinicul”, a mai arătat reprezentantul instituției, precizând că, pentru anul în curs, sumele ajung până în luna septembrie – octombrie.  „Speranţa este aceeaşi – rectificare bugetară”, a subliniat el.

CNAS: În ianuarie se vor finaliza plăţile restante pentru serviciile medicale acordate anul trecut

Cristian Celea a menţionat că, în prezent, se fac controale pentru a se vedea maniera în care s-au cheltuit fondurile alocate pe toate domeniile de activitate sau dacă sumele alocate au fost suficiente:

„Casa Naţională vrea ca prin reglementările pe care le va face în contractul-cadru şi aplicarea normelor să elimine toate aceste lucruri care dau posibilitatea unora să iasă în afara contractului legal. Cred că este nefiresc ca un medic de familie internat în spital în internarea continuă să presteze activitate medicală la cabinet”, a mai declarat el.

​Casa Națională de Asigurări de Sănătate va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și de ambulator care sunt nemulțumiți de valorile propuse pentru decontarea serviciilor medicale către cabinete în acest an. În acest sens, aceștia amenință că, de la 1 februarie, nu vor mai încheia contracte cu CNAS și ar putea să nu mai acorde servicii medicale decontate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.