INS: Mortalitatea infantilă, în scădere în primele luni ale acestui an

Mortalitatea infantilă a scăzut în ultimele luni în țara noastră, față de anul trecut, arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, numărul deceselor copiilor sub un an a scăzut în luna mai 2019 față de aprilie. Astfel, în luna aprilie au fost înregistrate 104 decese la copiii sub un an, iar în luna mai 89 de decese.

De asemenea o scădere a avut loc și în luna februarie, când s-au înregistrat 83 de decese față de 104 în ianuarie.

Comparativ cu anul 2018, în mai 2019 numărul nou-născuților vii a fost mai mic cu 296.

În privința numărului copiilor cu vârsta sub un an care au decedat, acesta a fost în mai 2019 cu 35 mai mic decât cel înregistrat în luna mai 2018, arată cifrele INS.

 

România, fruntașă în UE la mortalitate infantilă

 

Rata mortalităţii infantile este în România de două mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. Potrivit organizației Salvați Copiii, în România sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este dublul mediei pe ţară şi chiar aproape triplă faţă de Bucureşti şi oraşele mari, unde maternităţile sunt mai bine dotate. Diferenţele mari sunt între judeţe precum Botoşani şi Călăraşi, faţă de Cluj şi Bucureşti. Conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România, 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

La nivelul Uniunii Europene, România, Bulgaria, Malta și Cehia au cele mai mari rate de mortalitate infantilă, de cinci decese la o mie de nașteri, deși aceste rate au scăzut în ultimii 25 de ani, potrivit Raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană. Ratele mortalității infantile au scăzut de la zece decese la o mie de nașteri în 1990, la 3,6 decese la o mie de nașteri în 2016, cea mai mare rapiditate a scăderii înregistrându-se în România, Bulgaria și Polonia.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.